Materialer og grønne råd

Luk alle
Åbn alle

I Børnehuset Baunevangen i Hvidovre Kommune, har de siden 2016, arbejdet med bæredygtighed, og inddraget børnene i, hvordan de kan hjælpe til med, at skabe nogle klimavenlige vaner i hverdagen. På baggrund af dette, har Baunevangen udarbejdet 5 klimaråd, som du måske kan finde inspiration til at inddrage i din hverdag, i institution. Hvis dette lyder interessant, kan du læse artiklen, ved at klikke på linket her: Guide: Tal om klima i børnehøjde - BUPL

Brug klimaet og bæredygtighed som en del af børnenes læring og leg

Der findes så meget inspiration online! Der er bare at dykke ned i det.
Hjemmesider som www.groennespirer.dk , har mere end 350 naturaktiviteter, materialer og inspiration til daginstitutionen der gerne vil have en lidt grønnere hverdag. De har også udgivet bogen ” Bæredygtighed i børnehøjde - Om at formidle miljø og bæredygtighed til førskolebørn”, som kan downloades på PDF længere nede på siden.

Involver børnene i affaldssorteringen på stuen

Sørg for at der er mulighed for, at sortere mad og papir inden på stuen. Hav evt. en lille skål med ind til mad som børnene kan smide madrester i, så det kan blive ordentligt sorteret, når det kommer retur til køkkenet.

Opfordr til at give legetøj nyt liv

I stedet for at smide legetøj ud, kan du opfordre forældre og kollegaer til at være med til at give legetøj nyt liv. Det kan f.eks. være en bytteaftale med andre institutioner, en ”bytte hylde” i institutionen m.v.

Lær børnene at de skal tegne på begge sider af papiret og undgå at kopiere mest muligt

Vær opmærksom på børnenes forbrug af papir. Lær børnene, at man sagtens kan bruge begge sider på papiret, eller at ”tegne færdigt” i stedet for, at der bliver tegnet på mange forskellige papirer.

Køb papir, der er miljømærket

Efterspørg papir der er miljømærket. Mærker som FSC-mærket og EU-blomsten, sikrer at papiret stammer fra skovfældning, der forgår på bæredygtig vis.

Lær børnene at de skal samle skrald op, hvis de ser det på legepladsen, når I er i naturen m.v.

Skrald i naturen er et voksende problem, fordi materialer som plast, metal, glas tager mange år for naturen at nedbryde. I naturen kan dyrene komme galt afsted, hvis de spiser det, og faktisk dør mange pattedyr og havdyr årligt, som følge af dette. Det skyldes, at dyrene har svært ved at kende forskel på skrald og rigtig føde.

Køb kvalitetslegetøj og møbler m.v. ind til institutionen

En måde at forlænge tingenes levetid, er ved at anskaffe legetøj, i højere kvalitet. På længere sigt, er der også penge at spare, fordi det holder længere. Et tip, er at lede på DBA, her sælges der oftest møbler og legetøj af god kvalitet.

Køb miljøvenlige produkter til institutionens toiletter

Gå efter miljømærkede produkter som svanemærket eller EU-blomsten. Miljømærkerne sikrer, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, samt forhøjede krav om sundhed og kvalitet.  

Lær børnene, at når de har vasket hænder, skal de kun bruge et papir på at tørre hænder

På denne måde sparer I på ressourcerne. Sørg også her for, at papiret er miljømærket. 

Bed forældrene tage eget service med, når der er fælles spisning i institutionen

På den måde, undgår I engangsservice, og der genereres samtidig mindre affald.

 

For andre materialer og logoer se mere på nedenstående link