Materialer og grønne råd

Luk alle
Åbn alle

Mangler du inspiration til, hvordan du og dine kollegaer, kan bidrage til den grønne omstilling? Det kan virke uoverskueligt, men det behøver det ikke at være. For små ændringer kan faktisk gøre en stor forskel i det samlede klimaregnskab. Lyreco har udarbejdet 15 tips til, hvordan du kan bidrage til en bæredygtig arbejdsplads. Hvis det lyder interessant, kan du læse artiklen, ved at klikke på linket her: 15 tips til et mere bæredygtigt kontor (staplesadvantage.dk)

Som medarbejder i kommunen spiller du en vigtig rolle i forhold til at kunne medvirke til at gøre din arbejdsplads grønnere, og udbrede nye mere klimavenlige vaner og rutiner hos dig selv og dine kollegaer. Derfor har vi, studentermedhjælperne på klimaambassadørordningen, udformet følgende klimaråd:

Inddragelse!

Inddrag dine kollegaer i processen. Det kan for nogen virke lidt svært og uoverskueligt alt det med klima og bæredygtighed. Vær med til at skabe en god dialog og involver dine kollegaer omkring målet om en mere bæredygtig arbejdsplads. Selvom det kan virke som om, der er meget at tage fat i så start i det små og tag det step by step.

Hvordan kommer I på arbejde?

Tag cyklen, eller det offentlige og lad bilen stå derhjemme

Minimer arbejdsrelaterede rejser

Opfordre kollegaer til, at minimere arbejdsrelaterede rejser ved at afholde virtuelle møder, hvor det giver mening.

Vær bevidst om arbejdspladsens energiforbrug. Hvad er de store syndere? Hvor kan I skære ned?

Er bygningen energieffektiv, giver det mening at installere censor belysning, bliver computeren og lyset slukket når dagen er omme osv.?

Sluk lys og elektronik

Lys, computer og andet elektronik som ikke har behov for at være tilsluttet skal slukkes når man går fra arbejde

Mad og drikke på arbejdspladsen

Hvor kommer kaffen, som vi drikker, fra? Er frugten økologisk og i sæson?

Spar papiret, print mindre!

I disse digitale tider er det blevet mindre nødvendigt med printet papir. Brug digitale løsninger hvor det er muligt. Hvis det er nødvendigt at printe, så print på begge sider for at spare på papiret.

Affaldssorter

Sørg for at der er gode muligheder for affaldssortering, i stedet for at alt affald ryger i den samme skraldespand.

Undgå engangsservice

Brug service som kan vaskes og genbruges. Opfordrer derudover kollegaer til kun at bruge 1 kop/glas om dagen.

Undgå unødigt emballage

Skær ned på unødig emballage. Anvendelse af fx mælk, fløde, sukker, salt og peber i små portionsstørrelser har et større klimaaftryk end hvis man køber disse i større beholdere som kan hældes op i en skål eller kande.

Har din arbejdsplads et ordentligt/godt indeklima?

En god vane er at lufte ud i min. 20 min dagligt, og huske at SLUKKE radiatorerne imens, da varmen ellers fiser lige ud, og det fører til spild af energi/varme.

Er din arbejdsplads ordentligt isoleret?

Dårlig isolering kan medføre, at der skrues op for varmen, selvom det ikke er nødvendigt. Et tegn på det er dug/kondens i vinduerne eller kølige vægge. Måske kunne det være en idé at installere et programmerbart klimaanlæg, der både kan sikre behagelige temperaturer, og slukker for varmen.