Inspiration- og netværksdage

Luk alle
Åbn alle

Fredag d. 13. september samledes klimaambassadører, og andre klima-interesserede medarbejdere i Hvidovre Kommune, på Avedøre Bibliotek for at høre forsker og forfatter, Anders Holst Bodin, fortælle hvad der egentlig er op og ned med klimakrisen. 

Vi fra ordningen lagde ud med at fortælle om årets arrangementer og tiltag indtil nu. Vi fortalte f.eks. om Naturens Dag på Quark, hvem der havde fået tildelt penge fra Klimapuljen og dette års Klimaudfordring for kommunens 7. klasser.

Anders, der selv er fra Hvidovre, begyndte sit foredrag med at fortælle lidt om sig selv og hans forhold til klimaforandringerne. Vi hørte bl.a. om et toilet, der gemte på ubehagelige (og ulækre) overraskelser, da Harrestrup Å gik over sine bredder. Om hans passion for den klassiske musik og forskningen i klimateknologier på DTU. Klimaforandringerne er kommet tæt på, og vi kan alle mærke dem - forandringerne mærker os. 

I løbet af foredraget illustrerede Anders, med både grafer, modeller og fotos, problemet og grunden til de klimaforandringer vi ser i dag. En pointe var f.eks. at der ved en hver hændelse er underliggende forklaringer. Anders uddybede dette med en anekdote om hans rejse gennem Europa med tog. Dette viste sig både at være en lærerig oplevelse fyldt med nye erfaringer, men også et møde med et togsystem der på mange er forældet og ikke hænger sammen. Systemer er ofte hvad der forhindre ændringer, også når det kommer til ændringer der kan gavne både klima og miljø. Men systemer er dog samtidig utrolig svære at ændre. Men små tiltag kan gøre en forskel. 

Efter foredraget og en kaffepause, kunne klimaambassadørerne komme med spørgsmål og kommentarer til dagens tema. Et gennemgående spørgsmål var: kan jeg overhovedet gøre en forskel?

Svaret fra Anders var at, ja, det kan du rent faktisk. Når man kun kigger på tallene, gør det måske ikke den store forskel om du køber en plastikpose i Netto eller ej. Eller om du flyver én gang til Barcelona eller tager den lange togtur derned. Men det er kun på det store regnskab.

Din handling gør nemlig en kulturel forskel! Når du træffer et valg, er det som små ringe i vandet der langsomt spreder sig. Der er måske flere der som dig vælger plastikposen fra og tager toget på ferie. Eller cykler til arbejde og spiser lidt mindre kød. Når kulturen ændrer sig, har samfundet også et bedre grundlag for at ændre sig og dét kan gøre en forskel - en forskel du har været med til at skabe. 

Anders' budskab var derfor ikke at slå sig selv oveni hovedet hver dag over alle de forkerte ting vi gør, eller måske de ting vi ikke gør, der skader klimaet. Vi kan ikke redde klimaet alene, men sammen kan vi gøre en forskel. Gør det du kan, når du kan og del dine erfaringer med dem omkring dig. 

Men kulturen i sig selv kan også være en del løsningen. For vores forbrug, særligt her i den vestlige verden, er et af de store udfordringer. Vi køber simpelthen alt for mange produkter. Nye fjernsyn, nye møbler, nyt tøj, nye gadgets... vi forbruger og smider ud som aldrig før. Men kunne vi forbruge kultur i stedet for ting? Dette blev diskuteret i forsamlingen sammen med Anders, der foreslog at vi ved at bruge penge på kultur, oplevelser, samvær og fordybning måske kunne ændre den vestlige forbrugerkultur. 

Det blev en lærerig eftermiddag, hvor der blev delt både erfaringer, bekymringer, håb og ideer på kryds og tværs. Vi håber at kunne afholde inspirationsdag igen næste år!   

Læs mere om Anders Holst Bodin